Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi veya endodonti, enfekte olmuş ve çürümüş bir dişin kök kanallarının temizlenmesi yoluyla uygulanan tedavi yöntemidir. Diş; mine, dentin ve pulpa olmak üzere üç kısımdan oluşur. Kanal temizliği, dişin tek canlı kısmı olan pulpada gerçekleştirilir. Sinirler ve kan damarlarının bulunduğu bu yer, bakteri oluşumu, dolayısıyla çürüme ve enfeksiyon, için ideal ortamdır.

Kanal tedavisi, enfeksiyon sonucu ortaya çıkan apseden kaynaklı dayanılmaz acıdan kurtulmak için en ekonomik ve sağlıklı yöntemdir. Kanal temizliği uygulanan dişler kurtarılabilmekte ve -daha hassas olsa da- işlevini görmeye devam edebilmektedir.

Kanal Tedavisi (Endodonti) Nedir?

Kanal tedavisi, dişin çürümüş ve iltihaplanmış kısımlarının temizlenmesi ve yeniden doldurulması işlemidir. Dişin en iç tabakası olan pulpanın, öldüğü veya hastalandığı durumlarda bu işlem uygulanmaktadır. Akademik dilde endodonti olarak tabir edilen kanal tedavisi, diş hekimleri tarafından profesyonel diş kliniklerinde gerçekleştirilmektedir.

Kanal Tedavisi Neden Yapılır ?

Kanal tedavisi, dişin doğal yapısının bozulmasını engellemek için uygulanmaktadır. Dişin merkezinde yer alan boşlukta bulunan Pulpa, dişin en yumuşak kısmıdır; sinir hücrelerini ve kan damarlarını içerisinde en çok barındıran yerdir. Pulpada biriken bakteriler, zamanla irine dönüşür ve bu da apse oluşumuna neden olur. Aşırı apse yapmış bir dişe kanal tedavisi yapılmaması kemik kaybına kadar varan sonuçlar doğurmaktadır. Kanal tedavisinin amacı ölmüş sinir hücrelerini ve irini temizleyerek, pulpasını aldığı dişin kaybını önlemektir. Doğrudan sinirlere müdahale edildiği için kanal temizliği yapılan bir dişin felçli bir uzuvdan farkı yoktur. Harekete ihtiyacı olmayan bu kemik yapı, çiğneme işlevini görmeye devam eder fakat hislerini kaybetmiştir.

Tedavi Özeti

Operasyon Süresi

1 -2 Saat

Aneztezi Türü

Lokal Anestezi

Hastane Yatış

Yok

İşe Dönme Süresi

Hemen

Garanti Türü

Ömür Boyu Garanti

Konaklama

Lüks Otel

VIP Transfer

Evet

Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Kanal tedavisi dişin çürüme ve iltihaplanma seviyesine göre bir veya iki seansta uygulanmaktadır. Diş pulpasının temizliğini, ardından ilaçlarla ve dolguyla doldurma işlemini diş hekimleri veya endodontistler yapmaktadır. Endodontistler, diş sinirlerinin ile pulpanın tedavisi ve hastalanmalarına karşı önlem almakta uzman diş hekimleridir.

Diş hekimleri, aşırı şiddetli diş ağrısı şikâyeti ile ziyaretlerine gelen hastalarından, genellikle röntgen talep etmektedir. Röntgen sonucuna göre dişin kök yapısında oluşan hasar ve enfeksiyon oranı dişin kurtulabileceği seviyede ise kanal tedavisi uygulanır. Diş kurtarılamayacak kadar kötü durumda ise onu çekmekten başka çare yoktur.

Kanal tedavisi, her diş operasyonunda olduğu gibi diş hekimi koltuğunda gerçekleşir. Diş hekimi, endodonti kararı aldığı hastaya operasyona başlamadan önce lokal anestezi uygular ve bölgeyi su geçirmez bir malzemeyle kapladıktan sonra işleme başlar. İşlem yapılacak dişin sinirleri öldüğü için hastalar yapılacakları hissetmezler fakat hekimler hastaların rahat etmeleri için genelde anestezi uygulamaktadır.

Lokal anestezi uygulanan hastanın, hasarlı dişinin pulpası hekim tarafından çıkarılır. Pulpa çıkarıldıktan sonra hekim, çeşitleri aparatlar yardımıyla dişi köklerine kadar temizler. Bu işlem, enfeksiyonun yoğunluğuna göre değişmekle birlikte, ortalama 45 dakika sürmektedir. Diş hekimi, hasta dişi kök kanallarındaki çürümeden iyice temizledikten sonra yeniden röntgen çekilir. Hekim, röntgen sonuçlarına göre kanal temizliğinin başarılı olduğuna karar verirse dişi kalıcı dolgu malzemesi ile doldurarak kanal tedavisini bitirir. enfeksiyonun fazla olduğu durumlarda oyulan kök kanalları kalıcı dolguyla kapatılmadan önce iltihap kurutucu ilaçlar ve geçici dolguyla kapatılır. Daha sonra ilaçların etkisiyle iyileşen dişin içinden geçici dolgu çıkarılır ve kalıcı dolgu ile doldurulur.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisin süresi, dişin kök kanallarındaki enfeksiyonun yoğunluğuna ve diş çürüğünün büyüklüğüne bağlıdır. Hekim, kanal temizliğini tek seansta bitiremez ise ikinci ve bazı aşırı durumlarda üçüncü seansı yapabilmektedir. Bu seansların uzunluğu ortalama 45 dakikadır. Toplam kanal tedavisi sürecini hesaplayabilmek için seanslar arasında geçen ve röntgen çekimlerinde geçecek zamanı da göz önünde bulundurmak gerekir. Enfeksiyon ve çürük ne kadar zayıf ise tedavi süreci de o kadar kısadır.

Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem Midir?

Kanal tedavisi, hastanın dişindeki ağrıyı gidermek ve o bölgenin kullanımını devam ettirebilmek için yapılmaktadır. Zaten ölü sinirlerin alınması için yapılan bu kök kanal temizliği, lokal anestezi ile uygulanmasa bile sinirlerde his olmadığı için ağrı oluşturmaz. Bu hastanın acı eşiğine bağlı bir durum olsa da operasyondaki  hasta çok hassas bir kişi olmadıkça canının yandığından şikâyet etmeyecektir.

Kanal tedavisi sonrasında tedavi gören dişin sinirleri alındığı için hissizleşecektir. Ağrı; sıcak, soğuk veya kırılmaları algılayamayacaktır. Endodonti görmüş bir hastanın, o bölgedeki sinirsiz kemik yapıya fazladan dikkat etmesi gerekmektedir. Kanal tedavisi gören bölgede enfeksiyon problemi de var ise kurutulan iltihabın yerindeki doku hassaslaşacaktır. Bu durumda da hasta birkaç gün yediklerine dikkat ederse ağrı duymayacaktır. İltihaptan kurtarılmış bölge sıcağa ve soğuğa karşı aşırı hassastır.

Kanal Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kanal tedavisinin bir seansta tamamlanamadığı durumlarda hasta tedavi süreci bitene kadar tedavi gören dişini kullanmamaya özen göstermelidir. Aşırı sıcak ve soğuk tüketmekten kaçınmalı, çiğnemeyi veya ısırmayı diğer dişleri ile yapmaya özen göstermelidir.

Kanal tedavisi sona eren bir hasta, yaklaşık 3 saat boyunca bir şey yiyip içmemelidir. Bunun aksi durumlarda yeni yapılmış dolgu tutmayabilir ve yenilen içilen şey hekim tarafından henüz açılmış kök kanallara dolar. Tedavinin tamamlanmasını takip eden birkaç gün boyunca  sert, kabuklu, aşırı sıcak ve soğuk yiyecek içecekler tüketilmemelidir.

Kanal tedavisinden sonraki dönemde ağız bakımına çok özen gösterilmelidir. Hayatın her aşamasında geçerli olan bu kural artık hisleri olmayan bir dişle yaşayan hastalar için daha da önem kazanır. Kanal tedavisi sonrası içerisindeki canlı doku pulpadan ve sinirlerinden arındırıldılan dişler beslenecek bir kaynakları olmadığı için dayanıksız olurlar ve özenle korunmaya ihtiyaç duyarlar. Hasta, diş hekiminin kanal tedavisi sonrasında kullanmasını istediği ilaçları aksatmamalı, dişlerini fırçalamalı, diş ipi kullanmalı ve gargara yapmalıdır.

Kanal Tedavisi Sonrası Oluşabilecek Durumlar Nelerdir?

Kanal tedavisi genel olarak başarılı bir yöntemdir. Bunun yanında bazı durumlarda komplikasyonlar oluşabilmektedir. Diş hekiminin kanalı yeterince iyi temizleyemeden kapatması veya bazı dişlerde dikkatten kaçan üçüncü bir kanalın temizlenmeden bırakılması bölgenin yeniden apse yapmasına ve ağrıya neden olmaktadır. Diş kökünde oluşmuş gizli bir çatlak veya restore edilmiş dişin içine sızmış bakteriler de kanal tedavisi sürecini başa döndürür. Bunun önüne geçebilmek için kanal tedavisi görmüş hastaların diş bakımına her zamankinden fazla önem vermeleri gerekir. Tedavi sonrasında da hasta ve hekim iletişim de kalmalı, yıllık diş kontrolleri yapılmalıdır.

Kanal Tedavisi İki Kere Yapılır Mı?

Kanal tedavisi, tekrarlanabilen bir yöntemdir. Kök kanalları tamamen temizlenemeden kapatılmış dişlere ve tedavi edildiği hâlde çeşitli nedenlerle enfekte olan dişlere, yeniden kanal tedavisi yapılabilmektedir. Yeniden yapılan kanal tedavilerinde, başarısız dolgu çıkarılır ve kanallar yeniden titizlikle temizlenir. Ardından yeni röntgen sonuçlarına göre diş, ilaç ve dolgu ile kapatılır veya temizleme işlemine devam edilir.

Kanal Tedavisi Fiyatları Ne Kadardır?

Kanal tedavisi fiyatları, temizlenecek kanal sayısı ve uygulanacak ilaçlara göre değişiklik göstermektedir. 2023 fiyatlandırmasına göre; kdv dâhil, dolgu hariç, tek kanal 1.170 TL, iki kanal 1.750 TL, üç kanal 2.390 TL’dir. Bundan sonrasında her kanal için 650 TL eklenmektedir.

Kanal Tedavisine Alternatif Yöntemler Nelerdir?

Kanal tedavisinin alternatifi dişi tamamen yerinden çıkarmaktır. Yerinden çıkarılan diş yerine implant, köprü veya çıkarılabilir takma diş kullanılmaktadır. Bu yöntemler kanal tedavisine göre pahalıdır ve daha sağlıksızdır. Diş tedavisinde asıl amaç her zaman ağızdaki doğal kemik yapısını kurtarmaktır. Ağız, sindirimin başladığı yerdir ve dişler de bu işlemde önemli rol oynar. Dişten kurtulmak yerine, onu kanal tedavisi ile kurtarmaya çalışmak hasta sağlığı için önemlidir.

Kanal Tedavisi Olmamak İçin Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Kanal tedavisinin yanında herhangi bir diş hastalığına yakalanmamak için yapılması gereken en önemli şey ağız bakımına özen göstermektir. Sağlıklı dişler için; aşırı şeker, aşırı soğuk, aşırı sıcak, aşırı sert yiyecek ve içeceklerden uzak durmak, günde en az iki kere diş fırçalamak, gargara ve diş ipi kullanmak, sigara ve alkol tüketimini azaltmak ,hatta hiç kullanmamak, gerekmektedir.

Diş hekimlerini yılda en az iki kere ziyaret etmek ve spor müsabakaları gibi şiddetli darbe alınabilecek eylemlerde koruyucu dişlik kullanmak da kanal tedavisi görmek istemeyenlerin dikkat etmeleri gereken etmenlerdir.

Kanal Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bu hastanın acı eşiğine bağlı olmakla birlikte, endodonti genelde acısız bir uygulama olarak bilinir. İşlem sırasında lokal anestezi uygulanan hastalar bir şey hissetmezler. Asıl kanal tedavisi uygulanmazsa hasta, büyük bir acıyla baş başa kalacaktır.

Düzenli ağız bakımı yapan hastaların, kanal tedavisi görmüş dişleri ömür boyu onları idare edebilir. Başarısız tedaviler veya bakımsızlıktan yinelenen enfeksiyon ve çürük, kanal tedavisini tekrarlatabilir. Buna rağmen endodontinin başarı oranı %95’tir.

Uzman bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilen kanal tedavileri insan sağlığı için zarar teşkil etmez. Kullanılan dolgu malzemeleri ve ilaçlar profesyonel hekimlerce onaylanmalı ve uygulanmalıdır. Güvenilmez yerler ve insanların ellerinde bu tarz tedaviler asla görülmemelidir.

Diş tedavilerinin ilk amacı ağız kemik yapısının bütünlüğünü korumaktır. Diş, kanal tedavisi ile kurtarılabiliyorsa çektirme yöntemi tercih edilmemelidir.

Kanal tedavisi gören hasta, kalıcı dolgu sonrasında dahî ağrı duyuyorsa bu başarısız bir uygulamadır. Hastanın diş kökünde muhtemel bir kırık, temizliği unutulmuş veya tam yapılamamış bir kanal ya da geçirmez malzemeyi aşmış bakterilerden kaynaklı enfeksiyon, tedavinin başarısını engelleyebilmektedir.
Uzmanlarımız sorularınızı cevaplıyor

Bizi arayın veya aşağıdaki formu doldurun, sizinle en kısa sürede iletşime geçelim.

Ixora Life Clinic
Bize Ulaşın
Hasta Yorumları

1.5 hafta öncesinde anneme gözaltı ve göz üstü için estetik operasyonu yaptırdık. Annemin tansiyonla ilgili sıkıntısı olduğundan operasyondan co..

Melisa yılmaz

Dün klinikte göz torbalarım için bir operasyon gerçekleştirdim araştırmalar sonucunda en iyisinin ixora klinik oldugunu gözlemledim kendi içimde endiş..

Salih Gürgen

Operasyonumu dun yaptırdım gayet ağrısız ve sohbet ederek geçti. Ekim yaptırdığım oda gayet sterildi. Doktorun ilgisi ile kafamdaki soru işaretleri gi..

Cinar Berna

Merhaba bu klinikle bir arkadaş tavsiyesi üzerine tanıştım bir burun estetiği yaptırmak için güzel ve temiz bir yer arıyordum daha sonrasında ixora kl..

Ferhat Babat

Annem ve kendim için dolgu ve botoks uygulaması için ixora ile yollarımız kesişti. İşlem uygulaması sırasında ilgili alaka, sonuçundan ve doğal görünü..

Gamze Yıldız

Arkadaşım ameliyatını A sınıf bir hastanede oldu,odamız gayet ferah ve güzeldi.Doktor bey sağolsun sürekli ilgilendi,bilgi verdi.Kesinlikle tavsiye e..

İlayda Güleç

Saç ekimi yaptırdım ve şuan çok memnunum bunun için ekibe ve doktoruma teşekkür ederim ..

Emre Aslan

14 Temmuz'da Ixora Life'da göğüslerimi küçülttüm. İrtibat kişim Meltem Hanım çok kibar ve her zaman yardımcı oldu. Planlama WhatsApp üzerinden yapıldı..

Sevgi
Ixora Life Clinic Tedavi Planınızı Oluşturmaya Başlayın!
Online Konsültasyon

Ön talep formunu doldurarak
bize ulaşabilirsiniz.

Whatsapp Üzerinden Bize Ulaşın
90 533 011 76 81
Benzer Tedaviler
20
Eylül

Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanır? Kanal tedavisi dişin çürüme ve iltihaplanma seviyesine göre bir vey..

Devamını oku
20
Eylül

İmplant tedavisi nasıl yapılır, hangi süreçleri içerir? İmplant tedavisi lokal anestezi ile uyuştur..

Devamını oku
20
Eylül

Diş Beyazlatma Her Diş Renginde Aynı Sonucu Verir mi? İşlemden en iyi sonucu alabilmek için oluşmuş..

Devamını oku
20
Eylül

Hollywood Gülüşü kimlere uygulanabilir? Hollywood Gülüşü ince dişlere sahip kişilere, diş rengini a..

Devamını oku